Friday, October 26, 2012

NASI MANDY - Chef Sabri


RESEPI : NASI MANDY

PENYEDIAAN: UNTUK 4 ORANG

MASA: 30 MINIT


BAHAN - BAHAN :


4 cawan Beras Basmathi Panjang- di basuh berasingan

4 cawan Air/ air rebusan daging

1/2 Cawan Minyak Sapi ( Ghee) atau Minyak Jagung

1 sdm Serbuk jintan Manis

1 sdm Serbuk Jintan Putih

1 sdm Serbuk Ketumbar

1/2 sdk serbuk kunyit

1 inci kulit kayu manis

4 biji Buah pelaga

3 ktm Bunga Lawang

3 ktm Bunga cengkih

2 sdm Gula

1 sdm Garam

1 sdm Serbuk perasa Ayam


Cara:

1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali air ke dalam periuk nasi, kemudian kacau hingga rata.

2. Tuang Air ke dalam periuk. kemudian tanak nasi seperti biasa.


TIP: UNTUK MENAMBAHKAN AROMA PADA NASI BOLEH MASUKKAN IKATAN DAUN PANDAN, HIRISAN HALIA, HIRISAN BAWANG MERAH DAN BAWANG PUTIH.

NASI MANDY INI BOLEH DIHIDANG DENGAN AYAM PANGGANG ATAU KAMBING PANGGANG BEREMPAH DAN TOMATO SALSA.


Pada sesiapa ingin belajar lebih dekat boleh masuk kelas bengkel masakan bersama Master Chef Sabri....TUNGGU SELEPAS RAYA INI AKAN CHEF UMUMKAN DI RADIO IKIM SETIAP HARI JUMAAT JAM 10.15 PAGI.


SEMOGA DOA SAYA, ANDA SENTIASA MENDAPAT KEBERKATAN DARI MAHA ESA, TIP KEJAYAAN, ADA RESEPI JANGAN KEDEKUT.


SELAMAT MENCUBA

MASTER CHEF CELEBRITY at 1:27 AM

No comments:

Post a Comment